Pentru ce avem nevoie de sisteme de ventilatie

Sisteme de ventilație

Aerul curat şi sănătos nu apare de la sine. Locuitorii caselor private şi cei de la bloc sunt în permanenţă influenţaţi de diverşi factori care sunt prezenţi în aerul din încăpere – praf, miros de ardere şi umiditate.  Casa trebuie să „respire” pentru a rămîne sănătoasă şi să creeze condiţii bune pentru oamenii care locuiesc în ea.

Gurile de ventilaţie prezintă unul din componentele  ventilării pentru acoperiş. Aceste articole sunt destinate pentru a le monta pe acoperiş şi a asigura ieşirea ventilării în afara clădirii.

De regulă, în spaţiul de sub acoperiş se acumulează multă umiditate din cauza diferenţelor de temperatură (picură condensatul). Ea se poate condensa pe suprafeţe reci sau să se acumuleze în sistemul de izolaţie şi duce la pierderea capacităţii de termoizolaţie a sistemului de izolare. Astfel, cu cît mai multă umiditate se acumulează în spaţiul de sub acoperiş cu atît sporeşte conductivitatea termică a sa (altfel spus – căldura se menţine mai greu).

Avantajele sistemului de ventilare a acoperişului:

  • Aerisirea spaţiului de sub acoperiş se efectuează datorită intrării fluxului de aer curat din exterior;
  • Umiditatea şi temperatura se menţine la nivel constant în pod;
  • Nu se încalcă umiditatea normală a materialelor de termoizolaţie şi a sistemului de suport al acoperişului
  • Se efectuează protecţia materialelor de acoperire de putregai, mucegai, deformare şi  decojire.

În caz că ventilarea nu se efectuează în mod corespunzător se poate ajunge la următoarele rezultate negative:

  • Supra-umezirea scheletului clădirii ce duce la formarea de putregai, mucegai şi slăbirea capacităţii construcţiei ;
  • Acumularea umidităţii  sub acoperiş poate duce la crearea unui strat de gheaţă şi deteriorarea sistemului pluvial al întregului acoperiş;
  • Supra-umezirea materialelor de termoizolare diminuează capacitatea lor de protecţie ceea ce duce la creşterea cheltuielilor pentru încălzirea clădirii
  • Pe timp de vară se poate ajunge la supra-încălzirea suprafeţei acoperişului.

O importanţă deosebită o are ventilarea acoperişului mansardei . În acest caz suprafaţa de sub acoperiş are rol de spaţiu de locuit.

Cu respect,

Grupul de companii „Lider”

Partajare: